Vincent van Gogh

Vincent van Gogh, porträtt av John Peter Russel.

Vincent van Gogh föddes 30 mars 1853 i Zundert i Noord-Brabant i Nederländerna. Han tillhör den moderna konstens och expressionismens främsta föregångare. Van Gogh var en postimpressionistisk målare som hör till de mest berömda och inflytelserika personerna i den västerländska konstens historia. Under loppet av föga mer än ett decennium skapade han ungefär 2100 konstverk, inklusive 860 oljemålningar, de flesta under hans sista två levnadsår. Konstverken är bland annat landskap, stilleben, porträtt och självporträtt och de karaktäriseras av djärva, symboliska färger och dramatiska, impulsiva och uttrycksfulla penseldrag som bidrog till grundandet av den moderna konsten.

Född i en överklassfamilj, tecknade van Gogh redan som barn och var allvarlig, tyst och tankfull. Som ung man arbetade han som konsthandlare, ofta på resande fot, men han blev deprimerad efter att han förflyttats till London. Han vände sig till religionen och tillbringade en tid som missionär i södra Belgien. Senare drev han omkring, vid dålig hälsa och i ensamhet. Han började måla år 1881 efter att ha flyttat tillbaka till sina föräldrar.

Van Gogh led av psykotiska episoder och vanföreställningar och trots att han oroade sig för sin mentala stabilitet misskötte han ofta sin psykiska hälsa genom att inte äta ordentligt och genom att dricka mycket alkohol. Hans vänskap till konstnären Paul Gauguin avslutades efter att han hade hotat Gauguin med ett rakblad och i ett vredesutbrott hade skurit av en bit av sitt eget vänstra öra. Han blev intagen på mentalsjukhuset i Saint-Rémy-de-Provence vilket ledde till en av de mer produktiva perioderna i hans liv. När han skrev ut sig själv därifrån flyttade han till Auvers-sur-Oise strax utanför Paris och kom där under vård av homeopaten och konstnären Paul Gachet. Den 27 juli 1890 sköt Van Gogh sig själv i bröstet med en revolver. Skadorna från detta skott gjorde att han dog två dagar senare.

 

Källa: Wikipedia