Ann Margret Dahlqvist-Ljungberg

Ann Margret Dahlquist-Ljungberg

Ann Margret Dahlquist-Ljungberg (1915-2002) var tecknare och författare. Större delen av sitt liv levde hon i småländska Ljungby med sin man, konstnären Sven Ljungberg, och i sitt älskade Horns Udde på Öland.

Hon var inte bara skicklig, det har sagts att hon var en av de bästa. Tecknandet var en outtröttlig kraft, som med åren bara blev större. Hennes intresse för miljö och fred var omvittnat, liksom det starka engagemanget mot krig, patriarkala strukturer och okultur. Men hon var lika upptagen av den värld som fanns närmast, flora och fauna. Ja, det hör väl ihop, det älskade, livsnödvändiga och hotet mot det.

Med åren blev hon alltmer sin egen akademi. Påläst, ja, snarare bildad, på många språk och i skilda ämnen från litterära klassiker till historia och politik. Och med ett allt större antikintresse, som hon delade med vännen Gunnar Ekelöf. Hennes nyfikenhet och lust att lära nytt var så stor att livet inte räckte till. ”Ge mig femtio liv,” klagade hon en gång för Ekelöf. ”jag har börjat för sent,…” (Ur boken ´Ann Margret Dahlquist Ljungberg´av Thomas Millroth, Almlöfs förlag 2016.)

Den döva