Christer Strömholm 100 år

Christer Strömholm

Christer Strömholm 100 år, Post Scriptum på Ljungbergmuseet 28.9-25.11 2018

Biografi
Av Cecilia Lindheimer.
Bildkonstnären och fotografen Christer Strömholm föddes 22 juli 1918 i Stockholm. Redan i mitten av 30-talet började han resa runt i Europa. Språk- och konststudier förde honom till både Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien som mycket ung. Så småningom lockade Sverige igen, Isaac Grünewald och Otte Sköld blev i slutet av 30-talet hans lärare i måleri hemma i Stockholm. Hans teckningar och målningar hade en klart abstrakt och grafisk karaktär, förutom den serie skisser av dansare Strömholm gjorde till tidningen Svensk Danskonst.

När Finska vinterkriget bröt ut 1939 anmälde sig Christer som frivillig. En sejour vid fronten i Salla satte spår för livet. Efter vinterkriget fortsatte Strömholm att engagera sig även i den norska motståndsrörelsen, tillsammans med en grupp vänner från tiden i Finland. Ett tappert försök att rädda Trondheim undan tyskarna samt andra uppgifter för den norska motståndsrörelsen på svensk mark gav Strömholm och hans kamrater norska krigsmedaljer.

Efter kriget flyttade Christer till Paris och skrev in sig vid Konstakademien.
Där levde han caféliv och upptäckte de möjligheter som storformatskameran gav, och att fotografin var det uttryckssätt han hade sökt. Hans sätt att se konsten, abstraktionerna, passade utmärkt att överföra till den fotografiska tekniken. Upptäckten av ett extremt hårt fotopapper hjälpte Strömholm att verkligen ge uttryck för det grafiska seende som han då gjort till sitt signum.

Fortsätt läsa på Stromholm.com