Klicka i bilden!

Klicka i bilden!

"Den döva” är en tuschteckning gjord av Ann Margret Dahlquist Ljungberg. Det är ett självporträtt och finns på Ljungbergmuséet.

Ann Margret tecknade ofta av naturen. Inte bara det som anses vackert utan allt, utan filter. Fågelskelett, ogräs, taggigt och bortglömt. I sitt porträtt ”den döva” har hon valt att använda sig av de lite taggigare växterna och resterna för att skapa något helt annat, ett otroligt vackert självporträtt av en ung kvinna med ett handikapp.

Helt döv vid 9 års ålder väljer Ann Margret att teckna en stor, lite klumpig kotte framför (eller som) sitt öra.  I den övriga kompositionen plockar hon fram växtlighetens naturliga former för att rama in ansiktet, håret, pannan.

Tavlor och bilder är ibland fulla med symboler och saker som beskriver vad bilden handlar om. Speciellt äldre konst. Till exempel kan ett tänt ljus, eller pärlor eller till och med en hund betyda något alldeles särskilt! En bild säger mer än tusen ord brukar man säga, håller ni med?

Hornet längst upp till höger, kan ses som ett ymnighetshorn, en källa till kunskap och överflöd. Överflöd av tankar? Åsikter? Engagemang? Ann Margret var en person som brydde sig om mycket, och agerade därefter. Kan det finnas fler tolkningar? Vad tycker Du/Ni?