Hilma af Klint

Hilma af Klint

Hilma af Klint, född 26 oktober 1862 på Karlbergs slott i Solna socken, död 21 oktober 1944 i Danderyd, var en svensk konstnär, teosof och pionjär inom abstrakt måleri. Hon ingick i en religiös grupp kallad De Fem eller Fredagsgruppen. Hilma af Klint är en av alla konstnärer, framförallt kvinnliga som först långt efter sin död uppmärksammats och fått det erkännande de förtjänar, och hon har för många länge varit okänd.

Hilma var sondotter till viceamiralen och sjökartografen Gustaf af Klint. Hon växte upp i en familj av sjöofficerare och kartografer. Hon visade tidigt upp konstnärliga talanger.

Under perioden 1882-1887 studerade hon vid Konstakademien i Stockholm. I slutet på 1800-talet var det ovanligt för kvinnor i Sverige att utbilda sig på de högre utbildningarna. Konstakademien hade accepterat de första kvinnliga studenterna år 1849, och där öppnades den så kallade "Fruntimmersavdelningen" för 18 kvinnliga elever år 1864.

Hilma af Klint avslutade sina studier med goda betyg, och fick som stipendium tillgång till en ateljé i det så kallade "Ateljébyggnaden", som Kungl. Konstakademin ägde i korsningen mellan Hamngatan och Kungsträdgården.

Den här övningen kräver lite äldre elever. Det är ett svårare språk och mer abstrakt tankegång. Men mycket spännande!